Du forbinder med garanti X-Ray med en tur i lufthavnen. Du ved der, hvor man pludselig er lidt usikker på, om man har taget noget forkert med? Eller fra medicinindustrien, hvor man bruger X-Ray til fx at lokalisere en blodprop eller afsløre en brækket knogle. Men vidste du, at X-Ray også kan bruges til mange andre formål?
X-Ray bruges til undersøgelse af madvarer
Man bruger blandt andet X-Ray til at undersøge forskellige madvarer. X-Ray systemet kan nemlig scanne maden, så man bliver forsynet med værdifuld information, som fx fedtindhold og fysiske urenheder, men også til at eftertjekke nedpakkede madvarer – og det smarte er, at det hele kan udføres uden, at der gøres skade på maden!
X-Ray bruges til at måle massefylde
Man bruger også X-Ray til at måle massefylden af en række forskellige objekter. Man bruger det fx til at måle fugtindholdet i træchips, hvilket kan være afgørende for produktets kvalitet og funktion. Men apperatet har også finere formål, som fx at opspore diamanter i Kimberlit. Kimberlit er en bjergart, som man har opdaget indeholder ædelstenen, diamant, i mange tilfælde. Her er X-Ray igen et yderst fordelagtigt analyseredskab. Så kan man nemlig spare sig selv for at hugge løs et sted, hvor der alligevel ikke noget gemt skat.
Non-destructive testing
Faktisk er X-Ray et fordelagtigt redskab i alle de henseender, hvor man skal analysere opbygning af et produkt uden at ødelægge det. X-Ray er nemlig meget brugbart til non destructive testing, som er en form for testning, der kan udføres uden af gøre skade på – eller i mange tilfælde overhovedet – røre det objekt, der står til at skulle testes.
Andre former for non destructive testing er lyd, kamera eller elektromagnetisk radiation.
Det bliver mest brugt inden for forskelligt ingeniørarbejde, fx inden for civilingeniørarbejde, mekanisk ingeniørarbejde, elektrisk ingeniørarbejde og andre felter inden for ingeniørbranchen. Det bliver i mange tilfælde brugt for at påvise materialefejl. Det går desuden under betegnelsen NDE -Non Destructive Evaluation, NDI – Non Destructive Inspection og NDE – Non destructive Examination. På dansk går det under betegnelse ikke-destruktiv prøvning. Når man udfører NDT vil det oftest blive gjort i laboratorier eller fri luft.
Teori og praksis hånd i hånd på smukkeste vis